Ontstaan & Partners

Ontstaan

In het voorjaar van 2011 hadden Hans, Lies en Joeri, samen met de Gentse Studentenraad en UGent1010 een lumineus idee: groentepakketten genoeg in Gent, maar geen enkel systeem dat is afgestemd op studenten. Je moet een abonnement nemen, op het einde van de week je pakket gaan afhalen en de pakketten zijn te groot en te duur. En dat terwijl net studenten zo'n belangrijke doelgroep zijn om bewust te laten consumeren, te sensibiliseren rond duurzame voeding. Let's do something about it!


Nog datzelfde semester werd een proefproject gestart: 30 pakketten, yes! Een klein, maar al zo mooi, begin van Mizuna. Dat toendertijd trouwens nog geen Mizuna heette, wel 'Groentepakketten UGent', gericht op UGent-studenten.
Een klein groepjes vrijwilligers, een primitief bestellingsysteem, een handjevol, maar steeds toenemend aantal, pakketten en heel wat enthousiasme.

Ondertussen is er één en ander veranderd. Waar in het begin enkel UGent-studenten werden aangesproken willen we nu alle Gentse studenten warm maken voor groentepakketten. In het voorjaar van 2014 werkten we hard aan een nieuwe naam, organisatie, website met als kers op de taart een feestelijke infoavond en receptie. De wekelijkse 30 pakketten werden er ruim 150, het bestellingsysteem is heel wat gesofisticeerder, de enkele vrijwilligers werden er ruim 15, er wordt samengewerkt met de Sociale Kruidenier en we komen niet langer enkel naar buiten met pakketten met hebben nu ook een 'Tijd voor Actie' team dat zich inzet voor de tofste - ietwat sensibiliserende - nevenactiviteiten. Maar ook enkele zaken bleven onveranderd. We zijn nog steeds enthousiast (heel enthousiast), de continue zoektocht naar vrijwilligers gaat onverminderd door, alsook het verlangen en het geloof in nóg heel wat meer pakketten!

We hebben er hard voor gewerkt en vinden dat we dan al eens een tikkeltje onbescheiden mogen zijn: 'we zijn goe bezig!'

Je kan vrijwilliger worden door te mailen naar voorzitter@mizuna.be. Je pakket bestellen kan je doen via de online bestelmodule of op het afhaalmoment.

Partners


Ons pakketten zijn gevuld met de lekkerste en verste groenten en fruit, daarvoor heb je een leverancier nodig. Aan de start van Mizuna bleek De Wassende Maan hiervoor de ideale partner in crime te zijn. Ze zijn vernieuwend, ze hebben heel wat biologische groenten staan net naast Gent, in Astene, het is een prachtbedrijf (je moet er zeker eens heen gaan om de sfeer er in te ademen) en ze waren enthousiast over dit concept en werkten deze mooie, studentvriendelijke formule voor ons uit.
Sofie stelt wekelijks met heel veel zorg de pakketten samen, maar ook heel veel dank aan Stefaan en Gilles, en alle andere boeren, die wekelijks ons pastinaken uit de grond halen.

Ben je afgestudeerd en wil je nog steeds pakketten? We raden je vast en zeker De Wassende Maan aan!


Zoals hierboven reeds vermeld werd ons project uit de grond gestampt in samenwerking met de Gentse Studentenraad en UGent1010. UGent1010 is een studentenorganisatie die zich inzet voor een duurzamere universiteit. Ze organiseren tal van - megazalige - activiteiten. Het komende semester zal er gewerkt worden rond duurzame voeding en mobiliteit. Ook daar zijn nieuwe vrijwilligers steeds welkom!


Ondertussen werken we nog steeds samen met de Gentse Studentenraad, maar ook met de Studentenraad van HoGent, UGent en HoGent. Daarnaast hopen we ook een mooie samenwerking uit te bouwen met Artevelde Hoge School, LUCA arts en Odisee.